Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník
29. 8. 2023 Vaření
Z nedělního koláče zbyly jen drobky a rodina dostala chuť na dobrý dezert? Protože v týdnu není času nazbyt, zvolte rychlou variantu. Hrnečkové tvarohové řezy uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly.
Který dezert je ideální v létě uprostřed týdne
V týdnu většinou hodně spěcháme a nechce se nám dělat nic náročného. Potřebujete připravit výborný dezert, lahodný, jemný, který pokud možno bude rychle na stole. Přesně to splňuje tvarohový řez v hrníčkové verzi, kterému se někdy říká i Himaláje. To pro jeho podobu. V kakaovém těstu je totiž tvarohová vrstva připomínající velehory. Vezmeme si k ruce 250ml hrníček a směle do přípravy jednoduchého a rychlého dezertu. Více svěžesti tvarohu mohou dodat i kousky ovoce, jako jsou třeba meruňky, broskve.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat tvarohovou náplň
Tvaroh v řezech by měl být krásně šťavnatý a voňavý. Když použijeme ten z vaničky, je lepší ho nechat odkapat. Kromě tvarohu a cukru potřebujeme vajíčka a mléko. Pro dobrou strukturu náplně sáhneme po vanilkovém prášku na pudink. Aby směs voněla, přidáme vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Můžeme přidat také trošku rumu. Výborné jsou i rozinky, ideálně nasáklé rumem. Další variantou chuťového vylepšení je citronová kúra.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak připravit hrníčkové tvarohové řezy
Na kakaové těsto budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 vejce, ¾ hrnku oleje, 2 lžíce kakaa a citronovou kůru. Na tvarohovou náplň si nachystejte: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku a 1 hrnek mléka. Dále: ovoce (možno vynechat).
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přidejte citronovou kůru, olej, mléko, a pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Všechny ingredience dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dvě třetiny těsta na něj nalijte. V misce připravte tvarohovou náplň z tvarohu, rozklepnutých vajec, cukru, vanilkového pudinku a mléka. Vše dobře promíchejte metličkou a vzniklou směs nalijte na kakaové těsto. Pokud chcete využít ovoce, nandejte ho na tvaroh a navrch nalijte zbytek kakaového těsta. Pečte v předehřáté troubě. Trvá to zhruba půl hodiny.
Náš tip: Připravte si hrnkovou buchtu s tvarohem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 6 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 18 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké