Pět levných a chutných večeří pro každý den: Za tato jídla neutratíte více než 60 Kč a ještě si skvěle pochutnáte
3. 1. 2024 Vaření
Po svátečních dnech se opět vracíme k běžné rutině a opět nám nastává každodenní otázka: Co zase uvařit k večeři? Ve všední dny přijdou vhod hlavně nějaké rychlovky, které se připraví téměř samy. Po vánočním hodování navíc oceníme pokrmy levné a trochu zdravější. Třeba takové, jako je pět následujících pokrmů.
Nápady na rychlé a levné večeře
Po svátečním lenošení se opět vracíme do pracovního shonu a na nějaké velké vyvařování přes týden většina z nás moc času nemá. Pokud si potrpíte na teplé večeře a nechcete se odbývat jen namazaným chlebem, je zkrátka třeba každý den něco ukuchtit. Co ale vymyslet, abyste se všem zavděčili a ještě jste stihli servírovat večeři v rozumnou dobu? Možná vám přijdou vhod následující tipy:
Pondělí – cizrna na paprice
Luštěniny jíme obvykle hned první den nového roku, proč si je ale nevychutnat i dny další? Novoroční čočku pak vyměňte třeba za cizrnu. Chcete-li trochu odlehčit svou stravu od masa, můžete si vyzkoušet třeba tuto vynikající cizrnovou verzi kuřete na paprice. Jak na ni?
Budete potřebovat: 2 plechovky cizrny (cca 400 g vařené), 2 velké cibule, 1,5 lžíce kvalitní sladké papriky, 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujonem, 1 pórek, nakrájený na šikmé proužky (nemusí být), cca 150 ml smetany (může být i kysaná nebo rostlinná), 1 citron, olej, pepř a sůl.
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě. Zalijte vývarem a povařte do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cizrny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i druhou nerozmixovanou konzervu a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte, dokud pórek nezměkne. Nakonec vmíchejte smetanu a šťávu z půlky citronu. Případně ještě dochuťte další citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s rýží nebo s těstovinami.
Cena: cizrna (40 Kč), cibule (3 Kč), koření (5 Kč), smetana (12 Kč). Celkem 60 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Úterý – tyrolský gröstl
Inspiraci na levné a rychlé pokrmy můžete hledat také v rakouské kuchyni, hlavně v jídelníčku tyrolských horalů. Gröstl je jedním z jejich oblíbených pokrmů, který v zimě báječně zahřeje, a ještě do něj využijete zbytky z předchozího vaření. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 500 g brambor, 2 lžíce oleje, 1 velkou cibuli, 200 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele, majoránku, kmín a máslo.
Postup: Uvařte brambory, oloupejte a nechejte vychladnout. Nakrájejte jen na tenké plátky. Nasekejte vařené hovězí maso nahrubo a cibuli najemno. Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte v něm cibuli. Přidejte brambory. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Vložte maso a opečte je dozlatova až křupava. Gröstl můžete podávat s volským okem nebo zelným salátem.
Cena: brambory (13 Kč), olej (2 Kč), cibule (3 Kč), maso (40 Kč), koření (3 Kč). Celkem 60 Kč.
Středa – špagety aglio olio
Jestli je nějaká klasická rychlovka, jíž se zavděčíte dětem i dospělým, jsou to těstoviny. Nemusíte se ale nutně odbývat jen tou nejjednodušší verzí s kečupem. Levným a výborným těstovinovým pokrmem, který uvaříte za pár minut a ještě vám na něj stačí minimum ingrediencí, jsou špagety aglio olio.
Budete potřebovat: 200 g špaget, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 3-4 stroužky česneku nakrájené nadrobno, 1/2 malé červené chilli papričky, jemně nasekané, malou hrst petrželky najemno nasekané.
Postup: Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a špagety v ní vařte asi 10 minut nebo dokud nejsou tzv. al dente. Když jsou těstoviny téměř hotové, rozehřejte na pánvi olej a 1 minutu na něm smažte česnek a chilli, dokud se nerozvoní a česnek lehce nezezlátne, nesmí však zhnědnout, aby nebyl hořký. Špagety slijte a přidejte je do česnekového oleje společně s petrželkou. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte, aby se vše spojilo.
Cena: špagety (15 Kč), olej (13 Kč), česnek (4 Kč), chilli paprička (5 Kč), petržel (10 Kč). Celkem 47 Kč.
Čtvrtek – pohanka s brynzou
Chcete-li vařit levně a zdravě, nejlepší inspiraci najdete u našich předků. Oblíbenou potravinou v chudých horských a podhorských oblastech byla kdysi pohanka. Z této vynikající pseudoobiloviny, kterou v zimě oceníte pro její zahřívací schopnosti, se dá připravit spousta dobrot. Třeba s brynzou chutná úžasně.
Budete potřebovat: 200 g pohanky, 2 cibule, 100 g brynzy, olej a pažitku nebo jarní cibulku na ozdobu.
Postup: Pohanku propláchněte, zalijte vroucí vodou tak, aby sahala asi prst nad pohanku, zakryjte a zabalte na 30 minut do peřin. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte brynzu a za stálého míchání vše nechte rozpustit. Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku. Uvařenou pohanku dejte na talíře, ozdobte brynzou a ihned podávejte.
Cena: pohanka (15 Kč), brynza (33 Kč), cibule (6 Kč), kysaná smetana (5 Kč). Celkem 59 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Pátek – rýžový nákyp
Máte-li chuť večer na něco sladkého, můžete si zavzpomínat na klasický pokrm školních jídelen a udělat si rýžový nákyp. Vynikající je třeba se švestkovým nebo broskvovým kompotem. Příprava je velmi snadná.
Budete potřebovat: 150 g rýže, 750 ml mléka, 50 g cukru, 80 g másla, 2 vejce, 400 g okapaného kompotovaného ovoce nebo 2-3 nastrouhaná jablka), sůl, 1 hrst rozinek (nemusí být), máslo na vymazání pekáčku.
Postup: Pekáč vymažte máslem. Rýži propláchněte vodou, sceďte a uvařte v mléce, které jste osladili a lehce osolili. Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Uvařenou rýži vyklopte do mísy a vmíchejte do ní ihned máslo. Po vychladnutí přidejte žloutky a nakonec do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků. Polovinu hmoty rozprostřete do připraveného pekáče, na ni naskládejte vrstvu okapaného kompotovaného ovoce. Pro vylepšení můžete přidat rozinky a přikryjte druhou polovinou rýže. Pekáč přiklopte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C cca 50 minut. Ke konci pečení nákyp odkryjte a ještě dopečte.
Cena: rýže (6 Kč), mléko (15 Kč), máslo (11 Kč), vejce (10 Kč), ovoce (cca 15 Kč). Celkem 57 Kč.
Náš tip: Místo rýžového nákypu můžete vyzkoušet podobný sladký pokrm - jáhelník. Staročeskou specialitu snadno zvládnete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
Rychlá a trendy večeře: Už jste vyzkoušeli hit sociálních sítí těstoviny s pečenou fetou?
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19