Blbouny se žahourem
Jsme národ knedlíků, a to těch houskových, kynutých i sladkých. Plněné jsou skvělé, ale pokud chcete zkusit změnu, máme pro vás tip. Z kynutého těsta udělejte knedlíky, uvařte na páře a ovocem je přelijte až při servírování.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 7 521 kJ / 1 798 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,21 g |
Tuky | 25,68 g |
Vláknina | 12,92 g |
Cholesterol | 271 mg |
Sodík | 590 mg |
Sůl | 1,41 g |
Sacharidy | 327,96 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jednoduchá varianta jahodových nebo borůvkových knedlíků, nemusí se plnit a jsou neskutečně žravé.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2014 16:06
spagetka:dovolím si tě opravit - klevela je skutečně rozvařené ovoce, většinou jablka nebo švestky, cukr se tam samozřejmě přidává,i tochu octa, jde o úpravu do skenic, bez zavařování, výsledkem jsou báječná povidla.
Žahour je úprava ovoce pro doplnění sladkých jídel, jde o ovoce většinou měkčí (borůvky, jahody...), které rozvaří v trošce vody, dosladí, přidá se máslo a zahustí se ve vodě rozmíchanou maizenou, příp.solamylem.
To co jsi napsala vypadalo, že jde o stejnou úpravu a jen jiné krajové názvy
Žahour je úprava ovoce pro doplnění sladkých jídel, jde o ovoce většinou měkčí (borůvky, jahody...), které rozvaří v trošce vody, dosladí, přidá se máslo a zahustí se ve vodě rozmíchanou maizenou, příp.solamylem.
To co jsi napsala vypadalo, že jde o stejnou úpravu a jen jiné krajové názvy
24. 1. 2014 15:45
Hrašuľka.Hrašuľka: klevela je rozvařené ovoce, taková kaše, či jak to nazvat. Může to být směs nebo jen 1 druh. Obsahuje i kousky ovoce a hlavně, zásadně se tam nepřidává žádný cukr!
Žahour - jsou rozvařené borůvky na omáčku, polévají se tím např. neplněné tvarohové, kynuté a jiné knedlíčky (malého tvaru). Výraz je lidový a používá se jak v Jizerkách, Krkonoších, tak i na jihu čech a určo i jinde.
V Jizerkách se výraz žahour používal výhradně pro borůvky, v poslední době ale sleduju, že se používá i pro rozvařené jahody, jablka atd - čili pro ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce
Žahour - jsou rozvařené borůvky na omáčku, polévají se tím např. neplněné tvarohové, kynuté a jiné knedlíčky (malého tvaru). Výraz je lidový a používá se jak v Jizerkách, Krkonoších, tak i na jihu čech a určo i jinde.
V Jizerkách se výraz žahour používal výhradně pro borůvky, v poslední době ale sleduju, že se používá i pro rozvařené jahody, jablka atd - čili pro ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce
24. 1. 2014 15:40
Prosím - prosím, čo je to žahour a čo klevela
Ďakujéééém
Ďakujéééém
24. 1. 2014 10:32
Můžu tam dát i mražené borůvky?
23. 1. 2014 22:38
Naďo, taky je dělám, mám je dole(4.fotka) v podobných, tak vím, jak moc jsou dobré a to sladké nejím, tyhle knedle s borůvkovou klevelou ano Máš 6.
23. 1. 2014 20:00
23. 1. 2014 16:29
.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 10 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Právě bylo uvařeno:
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
Liberk uvařila před 11 minutami
Domácí houstičky bez kynutí
Lucie Hertlova uvařila před 12 minutami
Buřty na černém pivě
Monthy79 uvařil před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 11 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 11 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 11 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 12 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 12 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 13 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bleskové rohlíky: Připravte si dozlatova vypečené rohlíky podle videonávodu
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Další recepty
Tématické fráze: borůvkové knedlíky se žahourem jihocesky boruvkovy žahour kynuté knedlíky se žahourem rozvařené borůvky borůvkové knedlíky s žahourem žahour z jahod knedlíky se žahourem borůvkové blbouny borůvková klevela rozvařené ovoce jihočeský žahour blbouny boruvkové blbouni kynute knedlíky s žahourem blbouni s boruvkami knedlíky s žahourem borůvkové knedlíky blbouni recept na blbouny boruvkova svanda blbouni
Suroviny: mléko, vejce, olej, mouka polohrubá, cukr, kvasnice, sůl, jahody, solamyl, cukr, máslo
Blbouny se žahourem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jMkB
22 názorů