Čirok se zelím a rýží
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 705 kJ / 1 602 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,42 g |
Tuky | 10,72 g |
Vláknina | 63,06 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 258 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 292,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 8 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 12 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno před 14 hodinami
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Čočkorýže s cibulkou na slanině
Přidáno 27. 5. 2024 07:56
Právě bylo uvařeno:
Bramborová polévka od babičky
Noe_tvori uvařila před 33 minutami
Plněné žampiony se sýrem
TerezaD uvařila před 2 hodinami
Srbské žebírko
Kristinaaa uvařila před 3 hodinami
Gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů
jirikarpisek uvařila před 3 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Lucie1001 uvařila před 3 hodinami
Jablečný linecký koláč
PunkyLucik uvařil před 4 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč-šup-šup
PunkyLucik uvařila před 4 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Linea uvařil před 4 hodinami
Křupavé vepřové kolínko
kiwi40 uvařila před 8 hodinami
Fish and chips
Saona uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět způsobů, jak využít ředkvičky: Křupejte je v salátu, v pomazánce, uvařte je v polévce, upečte či osmažte
Domácí kosmetické přípravky jsou čistě přírodní a levné. Ty, které jsou určeny pro mastnou pleť, mají i jiné výhody
Další recepty
Tématické fráze: čirok recepty čirok co je čirok čirokové zrno cirok recept čirokové zrno recepty co je to cirok čirok bílý čirok bílý zrno čirok bílý recept cirok bily recepty co to je čirok recept čirok cirokove zrno recept cirok žlutý recept ryze se zelim recepty z ciroku čirok priprava čirok bílý příprava citok
Suroviny: čirok, rýže dlouhozrnná, zelí bílé, cibule, česnek, olej, sůl, pepř
Čirok se zelím a rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N248
0 názorů