Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních pliskanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli, či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem ho mohou i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,28 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Samozřejmě čím víc máty, tím lépe, toto je základní množství suroviny na litr vody, méně určitě ne.
Na fotce je teprve dnes (v den psaní receptu) čerstvě připravovaný sirup.
V tomto receptu je ideální využít stonky i květy, pokud sušíme nebo mrazíme jen listy.
Na fotce vidíte, že 70 g stonků je opravdu málo, protože dost váží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 7. 2015 11:50
Severinka: Miru, moc děkuju za fotky Jsem ráda, že chutná . Máš pravdu s tím ledem. Jinak s alkoholem jsem to nepila, ale proč ne. Taky se na něj opět chystám.
8. 7. 2015 11:41
Hotovo, sirup slitý, přidala jesem Ti 2 fotky, je to mocinky dobré jen to chce hodně ledu a taky panáka bílého rumu, ale ten kupovat nebudu, myslím, že stejnou funkci bude mít fernet citrus zatím to ale piju bez alkoholu, v tomhle vedru, by to asi moc dobré nebylo
6. 7. 2015 10:55
Severinka: Díky Nebudeš litovat, nezapomeň přidat foto. Taky se na něj letos chystám
6. 7. 2015 10:51
Jdu do toho, máty mám hafo, nasušený už taky plno, tak udělám tento tvůj sirup
28. 5. 2014 20:25
šiška:...koukám na vaše nadšení ze sirupu. Já mám mátu druhý rok v truhlíku na balkoně a až letos mě napadlo, jestli by z toho šla udělat nějaká sodovka nebo sirup, tak jako z bezových květů. Už mám nachystané dvě sklenice a těším se až bude siroupek hotový. Dík za recept a Vaše rady. Ta stévie mě taky napadla, tak zkusím přidat.
9. 4. 2013 12:24
Helinča: Se stévií to lze udělat zcela určitě. Já v době, kdy jsem sem dávala ten recept, měla jen tu fruktozu pro diabetiky. Množství bych odhadla tak na 2 PL drobně nasekaných lístků, ale to vyzkoušej. Já taky chci letos poprvé zkusit stévii a část kyseliny citronové nahradit citronovou travou
9. 4. 2013 12:19
Helinča: akorát na to taky koukám, to by mě dost zajímalo, písněte mi na mail, díkes H.
9. 4. 2013 12:10
Zdravím všechny, prosím poraďte - v receptu je napsáno i pro diabetiky - manželovi našli cukrovku, takže samozřejmě NE žadný cukr - neví někdo, jestli se to dá udělat i se Stevií? dík za každou radu
8. 6. 2012 09:44
Ladi, včera ráno jsem naložila mátu, udělala jsem z 1,5 dávky, víc máty jsem nesklidila. Dala jsem tam hnědý cukr, takže to mám tmavé jako med. Krásně to tady voní. Až ji sliju, přidám ti foto
17. 6. 2011 15:06
1974andrea - určitě i s třtinovým cukrem a jinak - vodu určitě převářím (upřímně - vc dnešní době to asi jinak nejde) a může být zchladlá
Merylas - díííky
Merylas - díííky
14. 6. 2011 14:30
Určitě vyzkouším,může se používat i na dochucení mojita. Určitě je možné ho připravit i z třtinového cukru,že? Chtěla jsem se zeptat,zda se máta zalévá již zchladlou vodou?Dělám tak i bezinky.
13. 6. 2011 22:14
spagetka: Tak jsem Ti přidala ještě jednu fotečku a jestli se mi ještě podaří tu sklenici vyfotit rovně, tak ty fotky vyměním Sirup je moc dobrý, podělila jsem i rodinu, aby ochutnali a budu přidělávat Díky za RCP a přidávám taky zasloužený bodík
2. 6. 2011 19:19
Merylas:merylásku - potěšilas mě a neboj, potěšíš i sebe a své blízké
2. 6. 2011 19:13
spagetka: Špagetko, mám už naloženo 24 hodin a prozatím teda Nechala jsem v hrnci a dobře překryla fólií. Přidala jsem Ti jedno foto, abys mi věřila a pak ještě určitě zhodnotím
5. 9. 2010 15:49
Tak hotovo, už je to v lahvích. Zkoušela jsem oba zde uvedené sirupy a nedokážu říci, který je lepší. To ukáže čas, ale zatím jsou oba vynikající!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 12 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 40 minutami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 1 hodinou
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 3 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 3 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 5 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 7 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: mata recepty recepty z máty šalvějový sirup za studena recept šalvějový sirup recept mátová šťáva šalvěj sirup recept recepty pro diabetiky šalvejový sirup za studena mata recept domácí šalvějový sirup recept na šalvějový sirup stava z maty recepty máta zázvorový sirup za studena domácí sirup ze šalvěje recept na sirup ze šalvěje sirup z šalvěje šťáva z máty peprné recept zázvorový sirup za studena recept nápoje pro diabetiky
Suroviny: máta, cukr krystal, kyselina citronová
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
30 názorů