Časté chyby při přípravě medovníku: Poradíme rady a tipy, jak jim předejít
Medovník je moučník z medového těsta, pečený po jednotlivých plátech a promazaný karamelovým krémem. Povrch moučníku je posypaný drobečky ze zbytků těsta, které zbydou po vykrojení kulatých plátů nebo krajů.
Nejhorší vadou medovníku je suché, tuhé těsto, které při krájení praská a celý moučník deformuje. To nezachrání ani vyšší vrstva krému. Poradíme vám, jaké chyby při pečení medovníku můžete udělat a jak se jim vyhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou chyby při přípravě medovníku
Pokud se uvedeným 6 chybám vyhneme, bude moučník jako od cukráře:
- Horký med - pokud nemáme med tekutý, zahřejeme ho vložením sklenice do teplé vody. Rozhodně nemusíme čekat, až zkapalní celý její obsah.
- Horké máslo spaří mouku - je lepší máslo pomalu rozpustit v mikrovlnné troubě a nechat zchladit, až dokud není vlažné.
- Přisypávání mouky - těsto na medovník je polotekuté, jelikož obsahuje rozpuštěné máslo a med. Necháme ho 10–15 minut odpočinout na lince.
- Málo odřezků - na posypání potřebujeme drobečky, proto si pláty předkreslíme a těsto natřeme 1 cm přes linku. Odřezky umeleme nebo rozdrobíme.
- Lámání těsta - kulaté pláty vykrojíme podle talíře nebo pokličky hned po vytažení plechu z trouby, aby těsto nestačilo zkřehnout.
- Tuhý medovník vznikne převážně proto, že jsme pláty při promazání krémem nepotřeli cukrovým rozvarem, který těsto zvláční.
Jste začátečník a bojíte se vykrajování kulatých plátků? Naše video vám poradí, jak připravit medovník na plech, který se pak krájí na řezy nebo kostky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře