Horké dezerty pro studené zimní dny: Vyzkoušejte dobroty pro zahřátí
Studená zima a lehký osvěžující krém k sobě příliš nepatří. Tradičními moučníky pro chladné dny jsou různé koláče, plněné záviny, kynuté buchty nebo bábovky. Připravit si teplý dezert netrvá dlouho a ještě se jím můžeme zahřát.
Zimní sněžení, mráz a plískanice nás mnohdy uvězní doma, v teple. Rádi bychom si s rodinou dopřáli dezert ke kávě a čaji, ale nemáme chuť na studený krém, šlehačku s ovocem nebo dokonce zmrzlinu. Poradíme vám několik tipů na teplé moučníky.
Jak připravit horký dezert
Připravuje se těsně před podáváním:
- Jedním z nejznámějších dezertů je čokoládový fondán - lehoučké jemné těsto, z kterého po rozkrojení vytéká horká čokoláda.
- Horké rozvařené ovoce (jahody, višně, broskve) v kombinaci se zmrzlinou, šlehačkou a horkou čokoládou můžeme podávat i hostům.
- Výborným dezertem může být obyčejná žemlovka s tvarohem, politá rozvařeným horkým ovocem a posypaná oříšky.
- Smažená zmrzlina je kombinací horkého a studeného dezertu, který se podává při návštěvách hostům a připravuje se těsně před konzumací.
- Císařský trhanec je jemná palačinka ze sladkého těsta. Po opečení na pánvi se roztrhá vidličkou, polévá ovocnými omáčkami a sype cukrem.
Dezerty s horkou náplní
Podáváme je k obědu nebo k odpolednímu čaji:
- Palačinky, omelety nebo kynuté lívance, plněné horkým rozvařeným ovocem, jsou ideální svačinkou a občerstvením nejen pro děti.
- Knedlíčky z tvarohového, kynutého nebo bramborového těsta můžeme plnit libovolným ovocem a přelévat horkými omáčkami.
- Dezerty z granoly, pečené drobenky (crumble) nebo rozdrcených sušenek, přelitých horkým rozvařeným ovocem, zdobíme jogurtem nebo šlehačkou.
- Kaše a nákypy z vloček, krupice, jahel, rýže a ovoce jsou nejen výborná snídaně nebo oběd, ale i sytý moučník. Dají se jíst studené i teplé.
Malé horké pohoštění
- Připravíme si kousky ovoce, které máčíme v rozpuštěné čokoládě jako fondue a jíme horké hned po namočení.
- Pečené ovoce, například jablka, podávané se šlehačkou a polité horkým sirupem - dobrota pro celou rodinu.
- Pro děti můžeme připravit horký pudink s ovocem - po zchladnutí ho máme připravený na další den, kdy si ho dopřejeme pro změnu studený.
- Mug cake - hrníčkový dezert - vytvoříme smícháním všech ingrediencí přímo v hrnečku a rychlým upečením v mikrovlnné troubě.
Pokud jste dostali chuť na sladký horký dezert a nevíte, jak na něj - zkuste si připravit zapečené palačinky s tvarohem podle našeho videa:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší žemlovku, která chutná jako od babičky. Jednoduché, levné a rychlé jídlo z jednoho pekáče
Jak svařit červené víno: Tradiční svařák nesmí nikdy vřít, víno jen zahříváme
Císařský trhanec je obyčejný moučník, který milovala i císařovna Sissi. Podle receptu od Sandtnerky jej zvládnete raz dva
Komentáře