Jak udělat ovocnou dřeň? Radíme začátečníkům
Ovocná dřeň je báječný způsob zpracování a uchování přebytků ovoce. Připravený ovocný protlak zmrazíme a využijeme jako zdravé osvěžení nebo do ovocných omáček na moučníky. Mražením s cukrem v ovoci uchováme chuť, barvu i vitamíny.
Sotva začnou dozrávat první letní plody a pokud jich máme tolik, že nestačí jen na přímou spotřebu nebo na oblíbené moučníky, přemýšlíme, jak je zpracovat. Kromě zavařenin stále častěji ovoce mrazíme v celku nebo v podobě dřeně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ovocnou dřeň
Je to velmi snadné i pro začátečníky. Základem je ovocný protlak.
- Drobné a měkké ovoce (banány, jahody, borůvky, vypeckované třešně, meruňky, broskve) rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Ovoce, které má pecičky (maliny, rybíz), po rozmačkání propasírujeme přes nekovový cedník. Mixování se nedoporučuje, rozmixovanými pecičkami by mohla dřeň trochu zhořknout. Celé pecičky pak vadí při konzumaci.
- Větší kusy tvrdšího ovoce musíme rozvařit v trošce vody. Nakrájené ovoce podlijeme vodou, uvaříme doměkka a rozmixujeme nebo rozmačkáme. Vaříme jablka, hrušky, švestky, blumy.
- K chuťově nevýraznému ovoci (třešně, hrozny, kivi, meloun) přidáme citronovou šťávu, která chuť vylepší.
- K ovoci, které na vzduchu rychle hnědne (banány, jablka, hrušky), také přidáme citronovou šťávu.
- Doslazujeme cukrem, doporučujeme použít fruktózu (ovocný cukr) raději než řepný nebo třtinový. Pokud doslazujeme medem, nedáváme ho mnoho (dřeň by nezmrzla úplně).
- Připravenou dření naplníme kelímky, krabičky nebo tvořítka na nanuky do 2/3 (nabydou na objemu) a zmrazíme. Označíme je datem přípravy, druhem ovoce a spotřebujeme do 8 měsíců.
Mražená dřeň osvěží a potěší nejvíce v době, kdy už je čerstvého ovoce méně. Také ovocné omáčky na moučníky budou díky dřeni rychleji připravené.
Kromě dřeně můžeme připravit jahodovou (nebo z jiného ovoce) zmrzlinu s tvarohem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře