Tymián využijeme v kuchyni hlavně do marinád a k ochucení masa. Jeho léčivé účinky nám pomohou v domácí lékárně
Tymián, blízký příbuzný mateřídoušky, by neměl chybět v žádné zahrádce nebo truhlíku. Nejlépe se mu daří na plném výsluní v propustné a lehce alkalické půdě.
Tymián vyséváme na jaře, ale můžeme jej množit i dělením trsů nebo stonkovými řízky. V chladných oblastech by se měl na zimu zakrýt, aby nevymrzl. Na trhu je několik barevných i chuťových kultivarů (např. citronový).
Jak tymián sbíráme a konzervujeme
Tymián sbíráme v období květu (červen a červenec), seřezáváme jej pravidelně několikrát za léto. Sušíme ve stínu v nízké vrstvě nebo zavěšený ve svazečcích. Po usušení odrhneme. Z tymiánu lze také připravit olej nebo ocet.
Využití v kuchyni
Ve Francii se používá opravdu často, je spolu s rozmarýnem, bazalkou a oreganem nezbytnou součástí provensálského koření. Je hodně výrazný, proto jej používáme po špetkách nebo 3–4 čerstvých větvičkách. Hodí se zejména k luštěninám, rajčatům, masu hovězímu, jehněčímu, králičímu, rybám i do smetanových omáček ke zvěřině. Bývá součástí marinád ke grilování.
Léčebné účinky tymiánu
Tymián je jednou ze složek známých benediktinských kapek, ústních vod a některých léků na kašel. Má svíravé a dezinfekční účinky, působí mírně proti bolestem. V domácí kosmetice nálev použijeme k oplachování vlasů proti lupům a do koupelí. Můžeme z něj doma vyrobit účinný sirup proti kašli.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 6 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 8 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Dokonalá játra na cibulce do 30 minut: Trocha špeku a vývar udělají v omáčce zázraky
Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Komentáře