Špenát, zdroj síly i zelená brečka ze školní jídelny. Jak ho připravit, aby dobře chutnal i vypadal?
12. 1. 2009 Vaření
Pepek námořník ho miloval a věděl, proč! I když byste ho podle vědců museli sníst tuny, po špenátu opravdu rostou svaly. A také obsahuje řadu vitamínů, je vhodný pro dietáře a když se dobře udělá, chutná skvěle. Jak na to?
Špenát, zelené z lato
Dnes již jen málokdo bere špenát jako nevzhledné šedozelené „cosi“ bez chuti ze školní jídelny. Tyto vzpomínky máme už dávno zasuty v archívu paměti, ale je pravda, že aby byl špenát vážně dobrý a zároveň na talíři dobře vypadal, je potřeba trochu to s ním trochu umět. Většina současných kuchařů, kuchařek a potažmo i strávníků ví, že špenát umí být lahůdkovou zeleninou. Aby se to povedlo i vám doma, postačí správně jej dochutit a vybrat kvalitní protlak.
Původ špenátu bychom nalezli pravděpodobně v oblasti Kavkazu, v Íránu a Afghánistánu. Někdy v 15. století se dostal do Evropy prostřednictvím Maurů, kteří jeho pěstování od Arabů převzali.
Je to nutričně velmi cenná zelenina, i když bylo množství obsaženého železa v něm vinou tiskové chyby přeceňováno. Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, jód, železo, vápník, draslík a kyselinu listovou. Obsahuje ale také značné množství kyseliny šťavelové. Abychom zabránili jejímu působení – odvápnění organismu – kombinujeme špenát s mlékem a mléčnými výrobky.
[recipesTiles: 2519, 40179, 1273, 59876]
Špenát může být dobrota
Špenát má v kuchyni mnohostranné využití. Připravujeme z něj polévky, saláty, náplně, pomazánky,…Jen tak rychle osmahnutý na oleji s nasekaným česnekem je opravdovou lahůdkou. V dnešní době naštěstí nejsme odkázáni na jednu unifikovanou zmrzlou kostku špenátového protlaku. Kdo si špenát nemůže pěstovat sám, má mnoho jiných možností. V obchodech se zeleninou lze dostat čerstvý listový špenát po většinu roku. A zmraženého špenátu už existuje několik druhů, takže vybrat si může opravdu každý. Dkonce se dají zakoupit mražené špenáty, které už obsahují česnek nebo i smetanu, takže je stačí jen rozehřát v hrnci.
Pokud si chcete sami připravit lahodný špenát ze zmraženého protlaku, nejjednodušší je v hranci na oleji nebo ještě lépe másle osmahnout na drobno nakrájenou cibulku, případně špek nebo slaninu na kostičky a nechte vše pěkně vypéct. Následně přidejte česnek. Ideální je nechat olej či máslo jím jen ovonět a zase ho vyjmout, protože by mohl zhořknout. Do hrnce pak přidávejte protlak po menších částech. Když špenát změkne, postupně do něj přilévejte mléko pokojové teploty a míchejte, dokud nedosáhnete konzistence, která vám vyhovuje. Logicky více mléka znamená tekutější špenát. Můžete použít i smetanu na vaření, ale to už zdravou přílohu změníte v pořádnou kalorickou bombu.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
31. 1. 2009 19:06
30. 1. 2009 17:13
20. 1. 2009 20:24