Kuřecí maso se smetanovou omáčkou: Omáčku báječně zjemní strouhaná cuketa a pro krémovou chuť je lepší tučnější smetana
9. 8. 2023 Vaření
Smetanové omáčky jsou oblíbené napříč generacemi. Jsou vydatné a syté a dodají báječnou šťavnatost a chuť i suššímu masu. Jako příloha se k nim hodí knedlíky a rýže, ale také těstoviny či brambory.
Jak se dělá smetanová omáčka
Smetanová omáčka je poměrně rychlá a vydatná. Můžeme si ji připravit v několika variantách. Jednou z možností je přidat do ní sýr, jindy se přidává zelený pepř, ale také ji můžeme připravit s cuketou.
V létě míváme takový nadbytek cuket, které jsou variabilní ve sladké i slané kuchyni, že se občas bojíme, aby na nás nevykoukla z hrnku čaje.
Smetanovou omáčku můžeme podávat s těstovinami, s vepřovým masem, výborně ladí také se šťavnatým kuřecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na smetanovou omáčku
Na smetanovou omáčku je třeba mléko, smetana, mouka a sůl. Různé varianty pak mají dochucení v případě koření, případně bylinek. Je možné přidat již zmíněnou cuketu, na ochucení česnek a vonět může po bazalce.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit smetanovou omáčku ke kuřecímu masu
Na přípravu smetanové omáčky je většinou potřeba mléko, které ohřejeme a přivedeme k varu. V troše smetany rozkvedláme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do horkého mléka a zvolna provaříme na mírném ohni přinejmenším čtvrt hodiny. Nesmí se připálit. Nakonec ochutíme solí.
Pokud se bojíme sražení smetany (většinou se to ale stává u zakysané varianty), tak sáhneme po tučnější smetaně. Ta je totiž stabilnější. Dobrou zkušeností, jak zamezit znehodnocení jídla, je vyndání smetany včas z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
Dnešní varianta není s mlékem, ale s vodou nebo kuřecím vývarem. Zajímavou ingrediencí je v ní právě nastrouhaná cuketa. Mladá cuketa bývá krásně šťavnatá a můžeme ji využít celou. Ze staršího kusu slupku oloupeme a vyndáme semínka.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak na smetanovou omáčku s kuřetem a cuketou
Na tento pokrm si připravte: 500 g kuřecích prsou, 1 malou cuketu, jednu 12% smetanu na vaření, 2 velké stroužky česneku, asi 700 ml vody či kuřecího vývaru, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžíci hladké mouky, olej, pepř a sůl.
Jak na to? Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a opepřete je. Připravte si vyšší pánvičku a rozehřejte v ní olej. Přidejte maso a krátce ho orestujte. Podlijte ho vodou a osolte. Česnek oloupejte, rozmačkejte a přidejte k masu. Společně duste deset minut.
Cuketu omyjte a nastrouhejte ji nahrubo. Přidejte ji do pánve. Ohřejte vodu nebo vývar a přilijte k masu. Duste deset minut. Z mouky a vody si v menším hrnku připravte záklechtku a vlijte ji ke směsi. Přisypte bazalku a vařte alespoň čtvrt hodiny. Nakonec vlijte smetanu a ještě pár minut povařte. Jako přílohu můžete podávat rýži, těstoviny, ale i knedlík.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19