Karamel
Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
1 sklenice o objemu 350 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 11 352 kJ / 2 713 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,68 g |
Tuky | 162,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 307,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Fotopostup zde:
http://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/
Recept mám od kamarádky.
Do hrnce, ve kterém jsme karamel vařili, nalijeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.
Možnosti použití karamelu:
1. Na přípravu polevy.
2. Do různých krémů zašleháme 2-3 lžíce - karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašleháváme jej přímo z lednice.
3. Na polití palačinek, na šlehačkové poháry - krátce ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 9. 2013 18:43
Michal: geniálně jednoduchá vychytávka
21. 9. 2013 18:06
Děvčata.. Divím se, že se plácáte s nějakou sraženou hroudou, pak s jejím rozbíjením a pak s cezením.. Dělal jsem to poprvé a od začátku jsem si říkal: do 400 stupňů nalít smetanu z ledničky? To je přece kravina.. Pokud tu smetanu přivedete k varu a nalijete ji dle návodu do směsi, pak se nic nesrazí, nic nehrudkuje a nic necedí - výsledek je prostě bez práce tekutý a čistý.
Takže směle do toho
Takže směle do toho
14. 9. 2013 18:03
Super recept díky :)
29. 8. 2013 05:03
Místo tuku se dá použít olej. Přiměřeně. a místo smetany mlíko. cedlé nejdřív osmažit, potom pečlivě míchat než trochu zhoustne. Nakonec sósem přelít broskve na bílém talíři. Je to dost "fuj a lepivý" (řekla kuchařka). Přesto lajkuje 9/10 poživatelů. muck
2. 7. 2013 12:30
vyborne s jahody a slehackou.
1. 6. 2013 14:47
Karamel je výborný. Nenechal jsem ho dlouho chládnout, byl třeba trochu teplejší. Vzal jsem spíš a napíchal na něj ovoce. Banán, jahody. Ideální je si sehnat dlouhou úzkou sklénku, do které karamel dáme a pak jen špíz v ní namočíme Mňam
11. 4. 2013 18:24
vadí když dám místo smetany mléko
18. 3. 2013 17:49
zkoušela jsem to na browníes jako polevu a dopadlo to myslim dobre za
15 minut to bylo pric ted po me chce muj pritel abych to delala skoro furt tak mooooooooooooc dekujiwww.toprecepty.cz
15 minut to bylo pric ted po me chce muj pritel abych to delala skoro furt tak mooooooooooooc dekujiwww.toprecepty.cz
9. 3. 2013 20:49
Sára:chutově ne
9. 3. 2013 20:41
Vadí když do karamelu nedám tu smetanu?
16. 12. 2012 17:04
verushka: dík za vyzkoušení a jsem ráda, že rodince chutná
16. 12. 2012 15:57
Super, bála jsem se, že výroba karamelu bude horší, ale moc to neprskalo Karamel ještě není ani vychladlý a už mi na to chodí rodina Bodík už letí
5. 11. 2012 16:47
určitě v brzké době vyzkouším :)
13. 6. 2012 18:31
eva hubova: No nakonec jsem ho využila jinak :) Ale je ve sklenci a je výborný! A je hustý dost, takž si myslím, že i na tom dortu jako poleva by mohl vydržet. Je to fakt husté jako čokoládová poleva. Děkuji za recept...
13. 6. 2012 12:19
Lucka:Lucko tak to jsem nikdy nezkoušela karamel nalít na moučník...já jako polevu jí používám jen na větrníky...do karamelu přidám trošku cukru a tím to poleju, je to sice sladké a taky to úplně neztuhne..poleva zůstane taková trochu měkká, tak jako na větrnících, které prodávají u nás v cukrárně.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 2 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 23 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Jarní palačinka z červené čočky s uzeným lososem a medvědím česnekem
kraloja uvařila před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem
Lvicus uvařil před 11 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony a porkem
Elivet uvařila před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamhladik uvařila před 12 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
Mamhladik uvařila před 12 hodinami
Cheesecake - jednoduchý, pravý
Mamhladik uvařil před 12 hodinami
Drožďová pomazánka podle Matyska
VarilaMysicka uvařila před 12 hodinami
Pudinková bábovka bez mouky
Aneleh81 uvařil před 12 hodinami
Vepřové na česneku
Pavel Jobanek uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Větrníky podle Josefa Maršálka: Božskou chuť mají díky karamelové a žloutkové šlehačce i speciálně připravované cukrové polevě
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Další recepty
Tématické fráze: karamel karamel recept recept na karamel jak udělat karamel jak se dela karamel karamel postup recept karamel jak zkaramelizovat cukr příprava karamelu karamel z cukru výroba karamelu jak uvařit karamel zkaramelizovaný cukr jak vyrobit karamel recepty karamel jak uvařit karamel z cukru recepty na karamel karamel se smetanou jak na karamel domaci karamel
Suroviny: cukr krystal, smetana ke šlehání, máslo
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
70 názorů