Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 569 kJ / 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 33,82 g |
Tuky | 41,49 g |
Vláknina | 9,78 g |
Cholesterol | 75 mg |
Sodík | 1,37 g |
Sůl | 3,26 g |
Sacharidy | 22,68 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na frankfurtskou polévku jsem se chystala dlouho, ale nejprve jsem se chtěla seznámit s její historií.
Obrázky na netu mě trochu vyděsily, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je jiná.
O bramborách a paprice tam není ani zmínka. Ani slovutný kuchař pan Vilém Vrabec tyto dvě suroviny nepoužil. Až v 50. letech minulého století se začala přidávat do jíšky mletá paprika, a ještě mnohem později se začaly přidávat i brambory.
A proč frankfurtská? No, protože se do polévky přidávají zásadně frankfurtské párky, které mají mnohasetletou tradici a světlo světa spatřily ve Frankfurtu nad Mohanem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 4. 2022 13:47
rozmarynaH: Odpovídám sama sobě Ta libra je skutečně "vídeňská". Všem lingvistům se omlouvám
27. 4. 2022 10:54
Marie Svarcova: Díky za komentář, polévka je opravdu dobrá. A jestli tuhle verzi vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnala. Určitě mě to potěší.
27. 4. 2022 10:52
Anna Kocikova: Drahuško, díky za milý komentář. Zkoumat vývoj některých receptů mi baví. Když v receptu vidím např. údaj 560 g, s určitostí mohu říci, že byl, byť částečně" převzat z období "mocnářství", protože 560 g je jedna výdeňská libra, která se u nás už více než 100 let nepoužívá.
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".
27. 4. 2022 08:09
pěkný recept i poznámka
26. 4. 2022 20:32
Hezky rozepsaný recept včetně poznámky
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 55 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Jogurtové langoše
Zanulik uvařila před 26 minutami
Vepřové nudličky na hořčici
Kemars uvařila před 1 hodinou
Tvarohové koblížky
Heather uvařil před 1 hodinou
Focaccia (z lednice)
st3la uvařila před 10 hodinami
Domácí langoše
Marcela0123 uvařila před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 14 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 15 hodinami
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 17 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 17 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 18 hodinami
Další recepty
Suroviny: sádlo, cibule, mrkev, celer, česnek, mouka polohrubá, vývar hovězí, párky frankfurtské, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, petrželka, krutony
Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GyDQ
5 názorů