Jak připravit čirok. Nebojte se ho. Vaří se podobně jako rýže a je zdravý
Čiroková zrnka někomu možná připomenou bulgur, jinému jáhly, ale jde o starou a tradiční bezlepkovou plodinu, kterou znali už staří Egypťané. Dnes si ho můžete koupit v každé zdravé výživě a zpestřit si jím vaření.
V poslední době se čirok těší velké pozornosti a jeho obliba stoupá. Je dobrým zdrojem bílkovin (důležitých roli při stavbě a obnově buněk), vlákniny (v těle na sebe váže vodu a zvyšuje tak pocit naší sytosti), vitamínů skupiny B a minerálů (hořčíku, železa, fosforu, draslíku, manganu, mědi, selenu i zinku). Navíc je čirok protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. Samá pozitiva, viďte?
Jak uvařit čirok?
Zrnka čiroku uvaříme podobně jako rýži. Na 2 díl čiroku počítáme se 3 hrnky vody.
-
Čirok v hustém cedníku dobře propláchneme studenou vodou, pak jej přesypeme do hrnce na vaření.
-
Můžeme jej na pár hodin namočit. Zalijeme jej vodou odměřenou k jeho uvaření a necháme stát.
-
Můžeme jej uvařit i bez namáčení, ale namočením jen získáme - čirok bude lépe stravitelný a tělo z něj bude mít větší užitek.
-
Před vařením vodu neslijeme, jen do ní k čiroku přidáme trochu soli.
-
Obsah hrnce přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 40 minut, do vstřebání vody.
-
Pod poklicí necháme asi 10 minut dojít.
Tipy na přípravu čiroku
-
Chcete-li ušetřit čas, uvařte čirok v tlakovém hrnci. Dobu vaření zkrátíte na polovinu.
-
Chcete-li uvařit čirok kašovitější, přidejte mu 1-1,5 hrnku vody navíc a vařte jej déle.
Hotový čirok je lehce lepkavý, drží pohromadě. Může být skvělou přílohou, která nahradí rýži. Velmi chutná v bezmasých jídlech se zeleninou a tofu. Hodí se do rizot a salátů, podobně jako kuskus nebo bulgur. Připravíte z něj bezlepkového kubu, kde nahradí kroupy. Výborný je ve sladké verzi, v nákypech nebo kaších.
V bezlepkové čirokové mouce je zachován obsah všech živin a antioxidantů. Má neutrální chuť a lze ji použít na výrobu domácího pečiva, slaných placek i sladkých moučníků (buchet, palačinek ad.). Mouka má jemnou konzistenci a béžové zbarvení, pokrmům dodává lehce načervenalou barvu. Díky tomu, že čirok je bezlepková obilovina, můžou si mouku z něj dopřát také celiaci. Ne nadarmo se čiroku říká "pšenice celiaků".
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Komentáře