Jak skladovat potraviny v lednici. Jak uchovat zeleninu, maso a mléčné produkty
Před nakupováním se vyplatí naplánovat, co vlastně potřebujeme obstarat. Doma připravený nákupní seznam nám ulehčí nákup. Předejdeme tím tomu, abychom donesli potraviny, které vlastně nepotřebujeme, a zapomněli na to důležité.
Nakupujeme na přiměřeně dlouho dopředu. Některé potraviny mají velmi dlouhou trvanlivost, jiné jen několik dnů. Zvlášť při nakupování trvanlivých potravin se vyplatí počkat, až budou v akci a podaří se nám je koupit za výhodnou cenu. Naopak u akčních potravin s krátkou trvanlivostí jsme opatrní, abychom to s množstvím nepřehnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat potraviny v lednici
Při správném skladování ušetříme a potraviny se nebudou zbytečně znehodnocovat.
- Většině choulostivých potravin vyhovuje teplota 1–5 °C. To platí pro mléčné výrobky, vejce, maso a většinu druhů ovoce a zeleniny.
- Pokud něco potřebujeme skladovat déle, zvážíme, jestli nevyužijeme raději zamražení.
- Dostatečný chlad potřebují i vařená jídla, vždy je skladujeme v uzavřených nádobkách.
- I další potraviny do lednice ukládáme zabalené buď v obalech nebo uzavřených nádobách, zabráníme tím šíření jejich aroma a vlhkosti. Zároveň nepřijmou nežádoucí vůně.
- Balíme vždy i sýry nebo uzeniny, jinak by osychaly.
- Pokud otevřeme balení mléčných výrobků (např. jogurty, smetanu, tvaroh), co nejdříve je spotřebujeme.
- Zvlášť důležité je zabalit syrové maso, aby nedocházelo k šíření nežádoucích baktérií.
- Lednička vždy musí být uvnitř čistá a uklizená, bez plísní a drobečků z jídla.
- Je důležité mít dobrý přehled o tom, co je v ní uloženo. Pokud již něčemu končí trvanlivost, zbytečně neprodlužujeme skladování.
- Můžeme si vyčlenit některé horní přihrádky na "čisté" potraviny, včetně těch vařených, a do spodních přihrádek dávat to ostatní.
Do dalšího článku se můžete podívat, jak rychle odstranit nežádoucí námrazu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra
Jak ukládat aromatické potraviny do lednice? Především musíme zamezit šíření jejich vůně. Poradíme, jak na to
Trvanlivé potraviny se vyplatí nakoupit do zásoby a mít je stále po ruce. Které to jsou? Vybrali jsme ty nejdůležitější
Komentáře