Kvíz na téma maso: Jak se vyznáte v této základní surovině? Ověřte si své znalosti
Maso je pro mnohé z nás jen těžce nahraditelnou surovinou, která našemu tělu dodává bílkoviny a další důležité živiny. Je také zdrojem železa a fosforu. Různé druhy masa se liší svým složením i energetickou hodnotou.
Čím je maso tučnější, tím je pro náš organismus hůře stravitelné, což platí i o mase ze starších zvířat. Naopak mladá zvířata mají maso měkké, jemné a lépe stravitelné. Žádné maso, kromě ryb, se nekonzumuje bezprostředně po zabití zvířete, a to proto, že by bylo tuhé. Je tedy třeba nechat ho v chladu odležet minimálně do druhého dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zajímavosti o mase a jeho využití
Přinášíme několik zajímavostí o mase.
- Hovězí maso obsahuje oproti vepřovému více železa, zinku i vitamínu B12.
- Mezi nejzdravější masa se obvykle počítá rybí, drůbeží a králičí.
- Maso bychom měli jíst maximálně 2x týdně.
- Jehněčí a skopové maso má afrodiziakální účinky.
- Hovězí maso potřebuje zrát v chladu 10–14 dní. Vepřovému masu postačí 5–7 dní.
Na závěr přinášíme zábavný kvíz, ve kterém si můžete své znalosti ověřit. Do komentářů nám pak napište, jak jste byli úspěšní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře