Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 1 719 kJ / 411 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,65 g |
Tuky | 14,70 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 228 mg |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 4. 2019 23:43
2. 4. 2019 18:55
2. 4. 2019 18:36
2. 4. 2019 17:37
2. 4. 2019 17:14
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.
2. 4. 2019 15:27
2. 4. 2019 15:05
2. 4. 2019 14:57
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:42
2. 4. 2019 10:10
2. 4. 2019 09:34
2. 4. 2019 07:50
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 1 hodinou
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno 1. 5. 2024 16:45
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Právě bylo uvařeno:
Nekynuté šátečky
Infarkt uvařila před 46 minutami
Vločková polévka se smetanou
Valis uvařila před 1 hodinou
Vepřový řízek naruby
Valis uvařila před 1 hodinou
Ledvinky dušené
Valis uvařila před 1 hodinou
Grilovaný chřest
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Kuřecí přírodní plátek
Ethnia uvařila před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
jankohrasko uvařila před 4 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
ZdeLena uvařila před 4 hodinami
Muffiny s ořechy a čokoládou
jankohrasko uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šoudra velikonocni soudra velikonocni soldra šoldra recept velikonoční šoldra recept plecovník velikonoční chleba velikonočni chléb šoldra slezská šoudra šoudra s uzenym maso krajové recepty velikonoční šoldra navod šoudra domácí chléb se zapečenou klobasou slezka soudra recept ze slezska na chleba s uzeným velikonoční šoldra recept z piva chlebová šoldra plecovníky velikonoční pleconík
Suroviny: chléb, maso uzené, klobása uzená, pivo světlé
Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AZK7
14 názorů